Каляване на бебе

Закаляването на сладкото бебенце може съвсем спокойно да започне още след втората седмица от неговото раждане. Разбира се, важно условие за това е и подходящото време навън. Всяка температура над 0 градуса е удачна да покажете на мъничето света извън дома, като го облечете подходящо преди това и не стойте повече от няколко минути в първия ден. Постепенно увеличавайте времето с всяко следващи излизане, като избягвайте единствено дни с мъгла, отрицателни температури, дъжд и сняг.
Слънчеви бани за каляване на бебе

Излагането на слънчева светлина е от съществено значение за производството в организма на витамин D, но е важно да се подхожда предпазливо към излагането на слънце на новородени.
В следващите редове ще ви споделим и някои ползи от излагането на новородено на слънце.

Синтез на витамин D

Излагането на слънчева светлина е естествен източник на витамин D, който е от решаващо значение за развитието на костите и цялостното здраве на новороденото.

Развитие на имунитета

Развитието на имунитета при новородените зависи предимно от тяхното хранене, съня и грижата ви към него, както и от чистата и безопасна среда. Витамин D е от съществено значение за имунната функция, като той обикновено се набавя чрез витаминни добавки и чрез непряко излагане на слънце през първите няколко месеца от живота.

Температура в стаята и проветряване при каляване на бебето

За да е калено бебето, добре е температурата в стаята, в която то се отглежда да варира около 22-23 ˚С. Проветрявайте често, дори през зимата. През лятото е препоръчително прозореца да стои отворен, за да влиза постоянно чист въздух. Разходките също са от първостепенна важност. Изкарването на времето на въздух помага много за повишаване на имунитета и правилното развитие на бебето.

Масажи за каляване на бебето
Нежните масажи на новородените бебоци могат да бъдат прекрасен начин да подсилите имунитета на мъничето. Положителното докосване и взаимодействие по време на масажите могат да допринесат за цялостното му благосъстояние, както и активно да помогнат за неговото каляване. Изберете време, в което детето е будно, не е гладно, а памперсът му е сменен. Пуснете подходяща музика, използвайте затоплено в дланите ви бебешко масло и с нежни движения масажирайте поетапно цялото тяло на бебето. Следете какво го кара да се усмихва и гука и наблегнете на тази част. Масажите при новородените имат уникално въздействие, като раздвижват кръвообращението, стимулират оросяването на мозъка, засилват имунитета и подпомагат развитието на нервната система.

Оставяне на бебето без дрехи за закаляване

Оставянето на бебето голо след баня или за кратко през деня има своите предимства и повишава имунитета чрез няколко момента, за които също ще ви споделим.

Бебешката кожа и нейното здраве

Оставянето на бебето без дрехи може да спомогне за предотвратяване или облекчаване на обрив от употребата на пелени и дрехи. Свежият въздух помага за изсушаване на кожата, което е полезно, особено в областта на досег с памперсите, където най-често възниква подсичане и зачервяване.

Регулиране на телесната температура

Времето, в което бебето е голо може да спомогне за регулиране на телесната му температура. Това е особено важно, тъй като мъниците са по-податливи на прегряване и поддържането на подходяща телесна температура е от съществено значение за техния комфорт.
Въпреки че тези ползи са ценни, важно е да се отбележи, че закаляване и „повишаването на имунитета“ обикновено включва комбинация от фактори, към които се отнасят храненето, ваксинациите, чистата околна среда и други здравни практики. Ако имате притеснения относно имунното здраве или цялостното благосъстояние на вашето бебе, то винаги се консултирайте с неговия педиатър. Той познава не само детенцето ви от ден 1, но разполага и с медицинските познания, с които може да ви даде важните за вас насоки.

You Might Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *